Kuchnia

nalewki

Krupnik Ireneusza

Składniki:

1 l spirytusu, 900 ml wody, 900 ml miodu, laska cynamonu, 5 goździków, 1/3 gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 laski wanilii, skórka z 2 pomarańczy.


Do rondla wlewamy wodę, dodajemy miód, rozkruszoną laskę cynamonu, rozcięte laski wanilii, goździki, gałkę muszkatołową oraz ziele angielskie i wszystko razem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do małego słoiczka wrzucamy startą skórkę z pomarańczy, zalewamy małą ilością spirytusu i odstawiamy na dzień lub dwa.

Do bardzo ciepłego syropu ostrożnie wlewamy spirytus i wszystko dobrze mieszamy. Przelewamy do słoja i odstawiamy na 2 tygodnie. Po 1 lub 2 dniach ekstrakt z pomarańczy przecedzamy i wlewamy do krupniku. Po 2 tygodniach nalewkę przecedzamy i filtrujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy aby dojrzała.
Nie polecam miodu gryczanego, akurat w tej nalewce psuje walory smakowe;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation