Kuchnia

Kulinaria

Sernik straciatella na zimno

foremka 24x24 cm


Spód:

250g herbatników kakaowych,
120g masła lub margaryny.

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek, dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno formy o wym. 24x24cm. Schłodzić.

Masa serowa:

750g białego półtłustego sera,
250 ml jogurtu naturalnego,
250 ml śmietanki 30%,
czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie),
3 łyżki żelatyny,
100 ml wrzątku,
100g mlecznej czekolady,
100g gorzkiej czekolady.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać ubitą śmietankę, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać, po czym wlać ją do masy. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Udekorować np. startą czekoladą i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation