Kuchnia

Kulinaria

Paella na sposób walencki

Składniki:

– 250 g ryżu do paelli lub do risotto
– 400 g pokrojonego mięsa z kurczaka (różne części)
– 100 g zielonej fasolki szparagowej, ciętej
– 1 puszka pomidorów krojonych
– Fasola z 1 puszki odsączona
– 2 łyżki Ramy Smaż Jak Szef Kuchni z oliwą z oliwek
– Szczypta szafranu
– 1 łyżeczka mielonej papryki
– Kilka gałązek rozmarynu
– Sól i pieprz do smaku
– 1,5 l wody

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy sofrito : na patelni rozgrzewamy mix olejów – produkt nie pryska i można go stosować do wysokich temperatur. Kiedy znikną bąbelki, wrzucamy mięso i podsmażamy na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż nabierze złotego koloru.
2. Odsuwamy mięso na bok patelni, a na środek wrzucamy zieloną fasolkę i pomidory. Smażymy do czasu, gdy z pomidorów odparuje nadmiar soku.
3. W międzyczasie wsypujemy szafran do szklanki i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Odstawiamy do namoczenia.
4. Mieszamy wszystko na patelni, dodajemy fasolę, paprykę w proszku i płyn z szafranem.
5. Całość zalewamy 1,5 l wody, dodajemy gałązki rozmarynu i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
6. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około pół godziny bez przykrycia. Jeśli płyn za bardzo odparuje, dodajemy wody.
7. Na osobnej patelni podprażamy delikatnie ryż i wsypujemy do gotującego się sofrito.
8. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 18-20 min, NIE mieszając.
9. Zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.
10. Po tym czasie danie można serwować na talerze. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation