Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

ROGALIKI SEROWE MALINOWO - CZEKOLADOWE

230 g masła o temp. pokojowej
230 g kremowego serka o temp. pokojowej
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki

W misce robota kuchennego lub malakserze umieścić masło i serek, utrzeć na puszystą delikatną masę. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i najlepiej pulsacyjnie wymieszać tylko do czasu gdy mąka przestanie być widoczna. Z ciasta uformować dość płaski pakiecik i zawinąć w folię spożywczą, wstawić na 2 godziny do lodówki (maksymalnie możemy je przetrzymać 3 dni)

Nadzienie
- 250 g dżemu malinowego *
- 40 g (3 łyżki) podprażonych i drobno posiekanych orzechów lub migdałów
- 85 g (1/2 szkl.) czekolady deserowej lub białej drobno posiekanej

- 135 g cukru
1 łyżka cynamonu lub kardamonu Wymieszać.

* dżem najlepiej domowy, kupne mają zwykle mało malinowy kolor. Ze względu na dodatek do nadzienia cukru i czekolady w zależności od preferencji smakowych można wybrać dżem niskosłodzony. Dżem można wcześniej podgrzać i przetrzeć przez sitko jeśli chcemy pozbyć się pestek.




Ciasto podzielić na trzy części - dwie pozostawić w lodówce. Jedną część rozwałkować podsypując mąką na duże cienkie koło o śr. ok. 30 cm.
Na cieście rozprowadzić kolejno 3 łyżki dżemu, 3 łyżki cukru z cynamonem lub kardamonem, 2 łyżki posiekanej czekolady, większe kawałki dając u podstawy rogalika, 1 łyżkę orzechów lub migdałów. Ciasto podzielić na 16 lub 12 trójkątów, każdy z nich zwijać dość ciasno w rogalik zaczynając od brzegu a kończąc na środku.

Rogaliki układać zachowując odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z rogalikami wstawić na 15 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temp 175 stopni Celsjusza.




Glazura 1 duże żółtko,
łyżka wody, dodatkowy cukier cynamonowy/kardamonowy do posypania. Użyłam cukru malinowego Skworcu
Przed włożeniem rogalików do piekarnika posmarować je żółtkiem wymieszanym z wodą i posypać wybranym cukrem.





Piec 20-25 minut do zrumienienia rogalików.
Jeszcze ciepłe zdjąć z papieru i przenieść na kratkę do ostudzenia.

W identyczny sposób przygotować rogaliki z pozostałych dwóch części ciasta.




Nadzienie z rogalików trochę wypływa podczas pieczenia i tak ma być ;)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation