Kuchnia

ciasta

Cynamonowe szczescie: Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik
Spód:

150 g. płatków kukurydzianych
100 g. masła
100 g. gorzkiej czekolady

Rozpuszczamy czekoladę i masło, mieszamy z pokruszonymi płatkami i wykładamy do tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę.

Krem:

500 g jogurtu greckiego
3-4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki mleka
100 g gorzkiej czekolady
3-4 gruszki

Żelatynę zalewamy mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w mleku, a nie wodzie nie będzie wyczuwalny jej posmak), odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W międzyczasie obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka dolewając odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut, by lekko zmiękły. Ważne by ich nie rozgotować na papkę. Gruszki wykładamy na spód z płatków. Ostudzoną czekoladę miksujemy z jogurtami, a następnie dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na gruszki. Dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation