Kuchnia

słodkości 3

Delicja makowa.

SKŁADNIKI

BISZKOPT MAKOWY
4 jajka (w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Nasączenie: sok z 3 limonek

Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów)

MASA KAWOWA
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej + 60 ml wody (lub 60 ml kawy espresso)
1 łyżka żelatyny
6 łyżek likieru amaretto
250 g serka mascarpone (schłodzonego)
400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru

POLEWA
130 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady

DEKORACJA
30 g suszonej żurawiny
1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT MAKOWY
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie.

MASA KAWOWA
Kawę i żelatynę wsypać do metalowego kubka, dodać 60 ml wrzącej wody i wymieszać (lub wsypać żelatynę do gorącej kawy espresso). Odstawić na kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać likier, wymieszać i ostudzić.
Do miski włożyć zimną śmietankę kremówkę, zimne mascarpone i cukier puder, miksować przez około minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą i sztywną masę. Połączyć ją z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, dodać jeszcze jedną łyżkę masy, następnie połączyć z resztą masy).

SKŁADAMY CIASTO
Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation