Kuchnia

Same słodkości

Mangomisu czyli mango tiramisu
Mangomisu czyli mango tiramisu
Składniki:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej
130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego)
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
około 240g okrągłych biszkoptów
2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
Wierzch:
1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki

Mangomisu czyli mango tiramisu

1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę.

2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier.

3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM).

4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem (patrz FILM). Mango tiramisu wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

5. Schłodzone mangomisu wyciągamy ostrożnie z blaszki. Dekorujemy paseczkami mango i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation