Kuchnia

desery,wypieki i inne słodkości

Przepis na domową chałwę


Składniki:

– 150 g ziaren sezamu
– 3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu prażymy na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Zostawiamy ziarna do wystygnięcia. Następnie mielimy uprażone ziarna sezamu w młynku do kawy (mam taki najtańszy, podobny tutaj). Teraz czas na połączenie sezamu z miodem. Jeśli nie mamy w domu płynnego miodu, tylko miód o stałej konsystencji, wkładamy do małego garnka 3 łyżki miodu i delikatnie podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Kiedy tak się stanie, do miodu dodajemy zmielone ziarna sezamu, całość dokładnie mieszamy.

Przekładamy gotową chałwę na dno foremki (może być forma do pieczenia ciasta, chleba itp.), formując masę w mały prostokąt. Najlepiej przed włożeniem chałwy do formy wyłożyć formę folią aluminiową. Całość wkładamy do lodówki do ostygnięcia. Przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej. Gotową chałwę możemy też przełożyć do małego słoika. To idealna przekąska na drugie śniadanie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation