Inne

torty

Torcik Królowej Wiktorii
na tortownicę o średnicy 21 cm
przepis pochodzi z pierwszego numeru"Dekoracji Ciast"
200 g cukru
200 g miękkiego masła
4 średnie jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, miksując mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łopatką. Na końcu dodajemy dwie łyżki mleka. Masę możemy podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki lub po upiec całość w tortownicy i po upieczeniu przekroić.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero całkowicie zimne przekrawamy na pół.

krem:
400 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
ew. 1 łyżeczka żelatyny
Śmietanę kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Jeśli ciasto ma być podawane nie tylko zaraz po przygotowaniu, a na przykład na drugi dzień, do śmietany polecam dodać jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody.

oraz:
4-5 łyżek dżemu malinowego
ok. 150 g świeżych malin
Przekrojone ciasto przekładamy połową bitej śmietany i dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Tuż przed podaniem dekorujemy malinami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation