Kuchnia

Dla podniebienia

Obiad z cukinii
Składniki na sałatkę cukiniową:

1 średniej wielkości cukinia

1 mała cebula

kilka gałązek świeżej kolendry

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Najpierw warto przygotować sałatkę. Ma wyjątkowo „świeży” smak, dodatek kolendry jest idealny, ale jeśli jej nie lubicie możecie zastąpić ją innymi ziołami lub np. koperkiem. Cukinie myjemy i obierakiem do warzyw ścinamy jej płaty do miski. Siekamy cebulę oraz kolendrę, dodajemy do cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy oliwę. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem formujemy z płatów cukinii zawijaski i stawiamy je na talerzu. Takie zawijaski można zjeść również pałeczkami!



Składniki na kwiaty cukinii w cieście:

kwiaty cukinii

szklanka mąki

3/4 szklanki zimnej wody

1 jajo

szczypta soli, pieprzu, cukru, imbiru, chilli

+ ostro-słodki sos do podania

Kwiaty cukinii dokładnie myjemy, usuwamy z ich środków pręciki i osuszamy na ręczniku papierowym. By przygotować ciasto mieszamy mąkę, zimną wodę, jajo i przyprawy. Ciasto powinno wyjść raczej gęste. Zanurzamy w nim wcześniej przygotowane kwiaty cukinii i smażymy na złoto na głębokim oleju. Układamy na talerzu obok cukiniowych zawijasków. Podajemy same lub z sosem – mi bardzo pasuje do nich sos słodko-ostry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation