Kuchnia

Przepisy

pigwowka z pomarancza
SKŁADNIKI

1 kg dojrzałych owoców pigwy
3 szklanki wódki
1/2 szklanki spirytusu
szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
mała pomarańcza

ZASADY
Owoce pigwy dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie miąższ kroimy w plasterki, wrzucamy do słoja i zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem. Szczelnie zakręcamy i ustawiamy w nasłonecznionym* miejscu na 6 tygodni, okazjonalnie potrząsamy słojem**.

*naprawdę nie wiem skąd wziąć w listopadzie nasłonecznione miejsce

**na przykład czekając aż zagotuje się woda na kawę
Po sześciu tygodniach nalew zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i przez kolejny tydzień pozwalamy aby wytworzył się syrop.
Po tygodniu wytworzony syrop łączymy z miodem oraz nalewem. Pomarańczę sparzamy i osuszamy, delikatnie odkrawając skórkę (bez albedo). Skórkę kroimy w paski, a z pomarańczy odciskamy sok. Łączymy nalew ze skórką i sokiem i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, aby przez kolejny kwartał mogła nabierać mocy i aromatu w spiżarni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation