Kuchnia

małe co nieco

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi | Smakołyki Bereniki

Składniki:
1 białko
2 łyżki (20g) cukru pudru
2 łyżki (25g) mąki pszennej
20g masła
75g sezamu
75g orzechów ziemnych prażonych


Wykonanie:
- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- orzeszki drobno posiekać
- sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić
- białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać
- do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką)
- wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka
- do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać
- UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej mąki lub bakalii
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na papier nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać ją widelcem tak, by powstałe ciastko było jak najcieńsze - jeśli po pewnym czasie widelec zaczyna się kleić do masy, wystarczy zmoczyć go w zimnej wodzie i osuszyć
- ciastko formować w okrąg, wyrównując brzeg wewnętrzną częścią widelca
- identycznie postępować z kolejnymi ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia
- gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia
- po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić
- przechowywać w zamkniętym pojemniku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation