Kuchnia

wałówka

CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI I ORZECHAMI.

Składniki:
1 szkl maślanki
1 szkl mąki
2 jajka
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1/3 szkl posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
banan
1/2 szkl nerkowców
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masło

Przygotowanie:
Przygotowujemy sos czekoladowy – rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady z mlekiem i łyżeczką masła. Zostawiamy w cieple. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier i mieszamy trzepaczką. W oddzielnej misce mieszamy maślankę, olej i jajka i dokładnie miksujemy. Dodajemy suche składniki i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy posiekaną czekoladę. Na rozgrzanej patelni topimy masło i smażymy pancakes na małym ogniu, aż na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy krótko. Układamy placuszki na talerzu, dekorujemy pokrojonym bananem, posiekanymi orzechami i polewamy sosem czekoladowym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation