Kuchnia

owsiane smakołyki

Londyńskie ciasteczka | Anna H.Niemczynow

Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz :

* 60 g Stewii, bądź ksylitolu ( możesz zastąpić zwykłym cukrem)

* 170 g cukru trzcinowego muscovado (do kupienia np w markecie Piotr i Paweł) – możesz zastąpić zwykłym cukrem trzcinowym

* 300 g orzechów ziemnych niesolonych (mogą być te zwykłe solone, jednak pamiętaj o tym, że zawierają szkodliwy dla zdrowia olej palmowy, poszukaj takich, które są smażone chociażby na oleju rzepakowym)

* kostka masła 200 g (w oryginale Ola dodaje 250 g)

* 3 jaja

* 440 g mąki pszennej pełnoziarnistej (Ola proponuje zwykłą pszenną – ciasteczka są wtedy lżejsze, natomiast z mąką pełnoziarnistą z pewnością zdrowsze )

* łyżeczka sody (jest zdrowsza od proszku do pieczenia)

* szczypta soli ( kiedy zdecydujesz się na orzechy solone, możesz pominąć szczyptę soli)

* czekolada: ja dodałam 100 g czekolady ciemnej i 100 g czekolady mlecznej. Wybierz taką, którą lubisz. Łącznie powinno jej być 200 g, czyli dwie tradycyjne tabliczki

*możesz dodać łyżeczkę aromatu waniliowego – widoczny na zdjęciu moich półproduktów – jednak ja nie dodałam…(bo zapomniałam, ale może Ty skorzystasz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation