Kuchnia

ciasta

Bułeczki drożdżowe z parówką

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
50 g masła roztopionego
5 łyżek wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
0,5 szkl mleka
50 g świeżych drożdży
6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%)
1 jajko
2 łyżki wody

Dodatki
musztarda kielecka delikatesowa
ketchup kielecki o smaku śliwkowym

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować za pomocą haka na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 12 części.
Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron.
Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem.
Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation