Kuchnia

drożdżowe ciasta

Miękki, aromatyczny, szybki do przygotowania chleb, w smaku przypominający bułkę, który swoim wyglądem zachwyci każdego :)



Składniki:

250ml ciepłego mleka
20g drożdży
1 łyżeczka soli
3/4 łyżki cukru
3 i 1/2 szklanki mąki
100g masła


W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżeczki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, masłem i dodajemy nasz rozczyn.

Zagniatamy ciasto i dzielimy go na ok. 12 kawałków, z których wałkujemy płaskie placuszki.

W tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej mąką) układamy placuszki tak, by brzegami nachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy już ciasto wyrośnie, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation