Kuchnia

cookie *o*

Czekoladowe trufle


Składniki
ok. 20 sztuk

100 g miękkiego masła
100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok. 70%
50 g mlecznej czekolady
100 g cukru pudru
gorzkie kakao do obtoczenia

rzygotowanie

Masło pokroić w małą kosteczkę. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej.*
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem (około 7 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie nie dłużej niż 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (póki masa nie jest jeszcze bardzo twarda kulki mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 1 godzinę).
Wygładzić powierzchnię twardych trufli i posypać kakao (przez sitko). Włożyć do lodówki i tam je przechowywać.
Jeśli mamy silikonową foremkę na lód lub inną foremkę na trufle, np. w kształcie serduszek, możemy jej tutaj użyć. Wgłębienia oprószamy kakao, wypełniamy gęstniejącą masą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Następnie wyjmujemy trufle z foremki (tak jak wyciskamy lód) i obtaczamy w kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation