Kuchnia

Kulinaria - Desery

Składniki na 4 porcje:
Jogurt naturalny - 200g
Mleko - 1/4 szklanki
Banan - 2 sztuki
Gorzkie kakao - 5 łyżeczek
Żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
Gorąca woda - 1/3 szklanki

Posypka:
Orzechy nerkowca - 3 łyżki
Popping z amarantusa - 3 łyżeczki
Wiórki kokosowe - 3 łyżeczki
Suszone daktyle - 3 sztuki
Miód - 2 łyżeczki


Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.
Jogurt zmiksuj z bananami.
Do bananowego jogurtu dodaj mleko i kakao oraz nieco przestudzoną żelatynę - przez chwilę miksuj końcówką do jaj (żeby deser był bardziej puszysty).
Deser przelej do szklanek i wstaw do lodówki.
Przygotuj "posypkę": orzechy nerkowca drobno posiekaj lub przez chwilę zmiksuj blenderem - wymieszaj z wiórkami, amarantusem i posiekanymi daktylami.
W rondelku podgrzej miód i dodaj bakalie - wymieszaj przez chwilę i odstaw do ostudzenia.
Gdy deser w szklankach stężeje dodaj na wierzch bakalie i oprósz odrobiną kakao ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation