DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Karkówka duszona

0,5-1 kg karkówki
2 cebule (jedna do karkówki, druga do sałatki z porami)
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka
przyprawa do gulaszu kamis (tylko ta o dobrym składzie, bez glutaminianów, skrobi modyfikowanej, czy cukru)
łyżeczka przyprawy do rosołu (również z dobrym składzie – u mnie Visanka, czyli same suszone warzywa i zioła)
2 pory

Karkówka:

karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1-2 cm, specjalną nakłuwaczką zmiękczamy mięso, żeby czas przygotowania znacznie się skrócił.
plastry karkówki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem
wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i mocno przyrumieniamy z dwóch stron.
następnie do wysokiego garnka przelewamy tłuszcz z patelni, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz mięso, dodajemy przyprawę do rosołu oraz gulaszu, paprykę słodką i dusimy około 60 minut na średnim ogniu
od czasu do czasu warto dodać odrobinę wody
kiedy mięso jest już miękkie, 1/3 szklanki wody mieszamy ze śmietaną i wlewamy do karczku ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sałatka z porów na ciepło:

Jedna z moich ulubionych odsłon pora! Tak bardzo kojarzy mi się z domowymi obiadami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation