Sport i fitness

Fitness

Imprezowy wieniec meksykański
nadzienie:
40 dag zmielonego mięsa drobiowego
1 szklanka odsączonej czerwonej fasoli z puszki
1 średniej wielkości cebula
4 czubate łyżki drobnych rodzynek
duży pęczek natki pietruszki
2 łyżki gotowej przyprawy do burrito lub fajita*
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 szklanka startego ostrego sera

ciasto:
2 gotowe płaty ciasta francuskiego (każdy o rozmiarach około 25 x 45 cm) o łącznej wadze 60 dag
1 żółtko

do podania:
gotowy sos meksykański
chipsy tacos
Przygotowanie dania imprezowy wieniec meksykański

Reklama

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
W dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (zajmie Ci to około 2 minut).
Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i intensywnie mieszając, smaż na średnim ogniu, aż całkowicie zmieni swój kolor - staraj się tak mieszać, by mięso było w jak najmiejszych kawałkach.
Do mięsa dodaj rodzynki, koncentrat pomidorowy, przyprawę, dopraw solą i pieprzem. Wlej 2/3 szklanki wody.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu, aż sos prawie całkowicie odparuje - pamiętaj o częstym mieszaniu :)
Mięso zestaw z ognia, dodaj natkę i fasolę, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ciasto francuskie potnij na długie, ostrokątne trójkąty - dokładnie zobaczysz, o co chodzi o na zdjęciach poniżej.
Trójkąty ułóż na blasze na kształt słońca, by krótkie boki na siebie zachodziły.
Na dolnych częściach trójkątów ułóż koło z nadzienie, posyp je serem.
Zwiń trójkąty, by utworzyć wieniec, dociśnij końcówki w środku koła.
Wieniec posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15-18 minut, aż wierzch będzie apetycznie złoty.
Podawaj na gorąco z sosem meksykańskim.


Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz gotowej przyprawy do burrito lub fajita skomponuj swoją własną mieszankę z suszonej cebuli, czosnku, chili, kuminu, słodkiej i ostrej papryki, sól, oregano, kolendry, odrobiny cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation