Kuchnia

S a ł a t k i

Sałatka z dynią, burakiem i owocem granatu | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

200 g dowolnej dyni
1 mały burak z boćwiny
kilka migdałów według uznania
kiełki rzodkiewki
½ owocu granatu
200 g rukoli lub mix sałat
1 łyżka pestek dyni
½ łyżeczki nasion kolendry
szczypta curry (opcjonalnie)
sól pieprz do smaku

Do dressingu:

6 łyżek oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu płynnego miodu
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. Dodaj wszystkie składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą morską. Smak powinien być słodko kwaśny.

Pokrój dynię w mniejsze kawałki i rozłóż na papierze do pieczenia. Jeżeli masz dynię Hokkaido nie musisz obierać skórki przed pieczeniem. Posyp dynię roztartymi nasionami kolendry oraz szczyptą curry i skrop trochę oliwa. Dopraw delikatnie solą morską. Zapiekaj przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.

Korzeń boćwiny obierz delikatnie z skórki i potnij na bardzo cieniutkie plasterki.

Dodaj do miseczki rukolę i ostudzoną dynię. Wydryluj owoce granatu i dodaj do sałataki wraz z pociętymi migdałami oraz pestkami dyni, które możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni. Skrop wszystko dressingiem i wymieszaj.

Serwuj z kiełkami rzodkiewki lub innymi, które lubisz.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation