Sport i fitness

Fitness

GNOCCHI DYNIOWE

Skladniki:
•500g pokrojonej dyni Hokkaido ze skórą (po przetarciu ma być 300g)
•100-150g mąki pszennej + do podsypania
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•1 żółtko




Dynię położyć na blasze skórą w dół i upiec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości (około 40 minut), ostudzić całkowicie. Odkroić z dyni twardą skórę, obrać wierzchnią, zasuszoną część i zmiksować lub przetrzeć przez sito, aby zostało 300g puree.

Można również na czas pieczenia przykryć dynię folią aluminiową - potem nie trzeba skrobać zeschniętych skórek.



Puree włożyć do miski, dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną - masa będzie bardzo luźna.

Na blat lub stolnicę wysypać około 50 g mąki, masę na nią wyłożyć, podzielić na 2 części i uformować wałki. Wałki kroić nożem na kawałki, formować z nich małe ruloniki i zrobić kilka rowków w poprzek tępą stroną noża, kluseczki układać na oprószonej mąką desce.

W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kluseczki, zamieszać i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation