Design

Design

MUFFINKI KUKURYDZIANE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki na 12 sztuk:
150 g mąki pszennej
100 g żółtej mąki kukurydzianej (cornmeal)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam mniej)
125 ml oleju
125 ml maślanki lub kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g borówki amerykańskiej* (dodałam 2 x tyle)

W miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier.
W drugiej wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko.
Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać połowę borówek i wymieszać.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić między 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do połowy wysokości papilotki, Nigella pisze o wypełnieniu foremek do 2/3 wysokości). Wierzch posypać pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
* można zastąpić jagodami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation