Kuchnia

kuchnia

Babeczki banana split

Ilość: 16
Składniki
babeczki:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
110 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
3 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
opcjonalnie 125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki rozpuszczonej czekolady (albo lekko podgrzany krem czekoladowy typu nutella)
czereśnie, wiśnie albo wisienki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie
Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.
Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości ¾).
Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj.
Możesz dodać trochę serka mascarpone - pomorze on utrzymać bitą śmietanę w odpowiedniej konsystencji.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation