Kuchnia

Przepisy

LEKKIE GOFRY RYŻOWE Z OWOCAMI...


Gofry są bardzo proste w przygotowaniu, a jeśli nie mamy gofrownicy możemy użyć patelni (jednak w ten sposób ciężko będzie uzyskać typową formę gofrów). Dodatkiem mogą być np. ulubione owoce.


Składniki na 4 gofry:
- 1 całe jajko
- 1 białko jaja
- 50ml mleka 0,5%
- 40g mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do dosłodzenia: stevia/ksylitol


Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Ciągle mieszając powoli dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Dosładzamy według gustu.
4. Gotową masę wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. Można ją wcześniej spryskać sprayem do smażenia bądź wysmarować olejem, aby gofry nie przywierały.


Wartości odżywcze w 1 porcji:
260 kcal / 16,8g białka / 6,5g tłuszczu / 35,1g węglowodanów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation