Kuchnia

Przepisy qlinarne

Wieniec serowy

Wieniec serowy. Chleb z dużą ilością różnych serów, suszonymi pomidorami i liśćmi świeżej bazylii. Podane w przepisie rodzaje sera można zastąpić innymi, ulubionymi serami. Chleb jest bardzo smaczny, choć przyjemność jedzenia lekko zaburza świadomość jego kaloryczności. Z drugiej strony raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia :-)

Składniki

500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
10 g soli
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
170 g letniego mleka
4 średnie jajka
200 g masła w temperaturze pokojowej
100 g dowolnego sera pleśniowego
100 g oscypka
50 g sera brie
1 kulka mozzarelli
ok. ½ pęczka świeżej bazylii
ok. ½ słoika suszonych pomidorów
1 jajko do posmarowania chleba
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą i suchymi drożdżami (jeśli dajemy świeże drożdże – należy je najpierw wymieszać z 1 łyżeczką cukru i poczekać, aż się rozpuszczą i wtedy dodać je do mąki). Następnie dodać jajka oraz letnie mleko. Wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Na koniec do ciasta dodawać po kawałku masło. Powinno być w temperaturze pokojowej. Masło dodawać małymi partiami i cały czas wyrabiać ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręcznie ok. 10- 12 minut).

Dobrze wyrobione ciasto będzie bardzo plastyczne i miękkie, będzie również delikatnie lepiło się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać jeszcze nieco mąki – ale tylko tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 45 cm x 30 cm. Gdyby wciąż bardzo się lepiło – należy ciasto i wałek podsypać dodatkową mąką. Na cieście ułożyć liście bazylii, kawałki serów oraz suszone pomidory.
Ciasto zwinąć w rulon (jak roladę), a następnie rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż długości, na pół.

Obie połowy złapać za końce i zwinąć spiralnie – tworząc „linę”. Następnie z ciasta ułożyć wieniec i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy chleb podwoi swoją objętość.

Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty i posmarowany jajkiem chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation