Kuchnia

Słodkości

Rolada z kremem mascarpone z truskawkami - przepis -Przepisy - Desery - Kuchnia - Polki.pl
Składniki na 8–10 porcji:

5 białek
25 dag cukru
7 dag płatków migdałowych


Na nadzienie:

25 dag serka mascarpone
25 dag truskawek
płaska łyżka cukru
miąższ z połowy laski wanilii
3/4 szklanki gęstego jogurtu


Sposób wykonania:
1. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, wsyp szklankę cukru. Masę rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bezę płatkami migdałowymi.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 15 minut. Spód wyjmij na czysty arkusz papieru stroną z migdałami.

3. Serek mascarpone ubij z cukrem oraz miąższem z wanilii. Dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj.

4. Krem rozsmaruj na bezowym spodzie, posyp pokrojonymi w kostkę truskawkami i zwiń w luźną roladę, uważając, by nadzienie nie wypłynęło.

5. Podawaj od razu po przygotowaniu, inaczej bezowy spód nasiąknie i przestanie być kruchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation