Kuchnia

Chlebem i solą

bułki z przedziałkiem (dupki)... - - mniam....mniam... - bloog.pl


12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 200-240 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
20g miękkiego masła


Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki,cukru i 50ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation