Kuchnia

Chlebem i solą

Patricia bakes: Chleb z pestkami słonecznika


Składniki
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suszonych instant) + 1 łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
garść pestek słonecznika (nie jest to dużo, ja następnym razem dam 2) + do posypania według uznania

Przygotowanie
Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i ok 50 ml wody. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami (oprócz ziaren) i zagniatamy dosyć luźne ciasto.
Na końcu dodajemy zioła i delikatnie rozprowadzamy je w cieście.
Formę keksową o długości ok. 26-30 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wierzch smarujemy oliwą lub roztrzepanym jajkiem, posypujemy pestkami i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Wstawiamy chleb i pieczemy ok. 35-45 minut do "suchego patyczka".
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation