Kuchnia

Chlebem i solą

Bułki na miodzie
Konsekwencją mojej decyzji w sprawie domowego pieczywa są kolejne pyszne bułki. Delikatne, niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatkowi miodu są lekko słodkie dlatego najlepiej pasują do sera lub samego masła.



Źródło

Składniki:

300 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki soli
8 g świeżych drożdży
1 jajko plus mleko do uzupełnienia na 200 ml
50 g miodu
30 g roztopionego masła
ziarna sezamu + rozpuszczone masło do posmarowania

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut. Mąkę zmieszać z solą, dodać rozczyn oraz roztopione masło i jajko z mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych kawałków i uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować masłem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Piec w temperaturze 200 st.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation