Kuchnia

Ciasta

Cynamonowe szczescie: Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
Ciasto kruche:

150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
50 g cukru
80 g masła
1 łyżeczka kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego


Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia.

Masa serowa

750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki)
4 - jajka
200 g - cukru
1 łyżka - cukru waniliowego
szczypta soli
budyń waniliowy
500 g - śliwek węgierek


Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy ser oraz budyń i mieszamy. Do serowo jajecznej piany delikatnie wmieszamy pianę z białek.

Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek, skórką do dołu dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Na śliwki wykładamy serową masę i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, dzięki temu nasz sernik nie opadnie.

Czekoladowa pianka

1 tabliczka gorzkiej czekolady
150 ml - śmietanki 30%
płatki czekoladowe, lub gorzka czekolada do posypania po wierzchu


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli łączymy z czekoladą, wykładamy na zimny sernik i posypujemy płatkami czekoladowymi.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation