Kuchnia

Ciasta

Odchudzony sernik na zimno z truskawkami
Spód

100 g płatków kukurydzianych
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 kostki masła
tabliczka gorzkiej czekolady


Czekoladę z masłem rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliło (można to tak jak ja zrobić w kuchence mikrofalowej). Gorące wylewamy do pokruszonych wcześniej płatków zmieszanych z wiórkami i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) i uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

350 g serka twarogowego (tym razem delikate z biedronki)
opakowanie (330 ml) śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
1 galaretka o smaku owoców leśnych
mrożone owoce, u mnie truskawki i maliny (w lecie używamy świeżych owoców)


Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/2 szklanki). Oddzielnie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy żelatynę z serkiem, dodajemy śmietanę i wykładamy na kukurydziany spód. Układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką, odstawiam do stężenia galaretki i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation