Kuchnia

Wielkanoc

Mazurek

Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

krem:

skórka otarta z 1 cytryny + miąższ cytryny + 1 łyżka cukru

100 g masła

100 g cukru pudru

20 g śmietany kremówki

dekoracja: płatki róż, skórk otarta z limonki / cytryny / prażone migdały

forma: prostokąt 32×10 cm

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

3. Otartą skórkę, miąższ z cytryny (bez pestek) i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Masło ubijamy na puszystą, prawie białą masę (zajmie to ok. 8-10 minut), następnie stale ubijając dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem śmietankę. Nie przestając ubijać dodajemy po łyżce zmiksowany miąższ cytrynowy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy nożem. Mazurek możemy udekorować świeżymi płatkami róży, prażonymi płatkami z migdałów i startą skórką z cytryny/limonki. Przed podaniem mazurek schładzamy w lodówce min. 5-6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation