Kuchnia

kwiat w galarecie

Warstwowa sałatka wielkanocna

Składniki na 4 porcje:



* 400 g pieczarek

* 400 g szynki gotowanej

* 8 jajek

* 1 duża cebula

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 brokuł

* majonez

* sól i pieprz do smaku

* 1 płaska łyżka masła



Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

Smacznego :)







Inspiracja

CZWARTEK, 26 MARCA 2015, KASIAAAA24
POLEĆ ZNAJOMEMU » ŚLEDŹ KOMENTARZE (RSS) »


Dodaj komentarz »
Komentarze
Gość: nemisiek, 84-10-184-96.static.chello.pl
2015/03/26 11:16:59
Obłędna!!
-
Gość: magma, 71.80-202-252.nextgentel.com
2015/03/26 11:17:49
rewelacja:)
-
Gość: Monika, 37.31.126.175.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/26 14:21:00
Ale cudownie wygląda! Ileż w niej smaków :)
-
Gość: , mrowisko3.uni.opole.pl
2015/03/26 16:27:04
Czy kurczak wędzony tez może się sprawdzić zamiast szynki, czy zburzę konwencje :>?
-
Gość: , 108-193-137-103.lightspeed.miamfl.sbcglobal.net
2015/03/26 19:21:00
Super przepis musze zrobic na swieta :-)
-
kasiaaaa24
2015/03/26 19:56:38
Mrowisko 3 - myślę, że może być kurczak wędzony. Może być też tuńczyk z zalewy. Co kto lubi. Tylko kurczaka drobniutko pokrój.
-
Gość: whipped cream, host-61-100.ksknet.pl
2015/03/26 22:47:30
Rewelacyjnie podana! :)
-
Gość: Annia, 89-78-160-38.dynamic.chello.pl
2015/03/28 10:46:20
Polecam też przepis mojej koleżanki - po kolei warstwy od dołu: białko starte (sól, pieprz), pomidor pokrojony i odsączony od nadmiaru wody, cebulka drobno pokrojona, majonez (doprawić solą i pieprzem), tuńczyk w sosie własnym, fasola czerwona (sól), kukurydza, majonez (doprawić), żółtko drobno starte. :)
-
Gość: madziek, host-92-7-238-165.as43234.net
2015/03/29 17:14:07
A możesz podzielić się przepisem na sałatkę jarzynową? Ta wygląda bardzo ładnie :) i pewnie super smakuje

-
kasiaaaa24
2015/03/29 17:41:12
Nie jestem przekonana, czy zdążę opublikować sałatkę jarzynową przed Świętami, ale z pewnością zrobię to po Świętach.
-
kalinkaikuchnia
2015/03/29 21:11:49
Kasiu! Chciałabym podać ta sałatkę wykonana w małej tortownicy, jednak interesuje mnie sposób jej serwowania?! Kiedy ktoś będzie chciał skosztować sałatki to kroimy ja jak kawałek tortu? czy może nabieramy łyżka? Nie rozpadnie się ta cała konstrukcja o którą chodzi po pierwszym kawałku? Dziękuję za odp.
-
kasiaaaa24
2015/03/30 07:50:43
Jeśli sałatka będzie w tortownicy, to kroimy ją jak tort (i najlepiej nakładamy taką łopatką jak do tortów). Jeśli sałatka będzie dobrze schłodzona, nie powinna się rozpadać podczas krojenia.
-
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation