Kuchnia

Pyszności

Kuskus z suszonymi pomidorami i kozim serem
Składniki:
kasza kuskus
200 g kaszy kuskus Kupiec
0,5 słoiczka suszonych pomidorów z zalewą
500 ml bulionu warzywnego
1 ser kozi dojrzewający-rolada
2 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
1 małe opakowanie czarnych oliwek
6 łyżek oliwy z oliwek
ocet balsamiczny
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie

Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Kuskus nasypać do głębokiej miski, posypać solą i zalać gorącym bulionem (tak, aby warstwa bulionu była wyżej o 2 cm od powierzchni kaszy). Przykryć i odstawić na 15 min. Pomidory suszone pokroić w paseczki a oliwki na połówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko przesmażyć i dodać pomidorki, wszystko razem smażyć kilka minut na średnim ogniu. Kuskus rozbić widelcem i dodać do niego pomidory suszone, oliwki i wlać połowę słoiczka zalewy z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać, jeżeli kasza jest jeszcze za sucha można dodać zalewy. Na patelni na której smażyły się pomidory, rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej ser kozi pokrojony w plastry. Kuskus nałożyć na talerz, dodać podsmażone pomidorki, ciepły ser, skropić oliwą ze smażenia i octem balsamicznym oraz posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation