Kuchnia

Ciasta

Ciasto czekoladowe z Guinnessem wg Nigelli Lawson

Składniki:
250 ml piwa Guinness – takiego prawdziwego, irlandzkiego a nie a la Guinness
250 g masła w temperaturze pokojowej
75 gram gorzkiego kakao
400 g drobnego cukru
142 ml kwaśnej śmietany
2 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
275 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 serek typu Filadelfia (300g)

Masę na wierzchu ciasta Nigella Lawson radzi zrobić z serka typu Filadelfia – ja znalazłam tylko słony i kanapkowy. Więc użyła mojego ulubionego włoskiego mascarpone (300 gram), które utarłam z 150 g cukru pudru i dodałam do tego 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany. Wyszło świetnie.
Do sporego garnka przelałam piwo, dodałam posiekane masło i delikatnie podgrzewając doprowadziłam do rozpuszczenia masła. Następnie dodałam kakao i cukier. Trzeba je dobrze wymieszać a cukier musi się rozpuścić. Nie wolno zagotować masy. Jak już się wszystko rozpuści i połączy to trzeba odstawić do przestygnięcia.

W oddzielnej misce ubiłam śmietanę i jajka oraz ekstraktem z wanilii. Dodałam to do przestudzonej masy piwnej. Na koniec dodałam mąki wymieszanej z sodą.

Ciasto przelałam do okrągłej formy tortowej o średnicy 23 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 45 minut.
Zupełnie przestudzone ciasto posmarowałam na wierzchu mascarpone. Ma przypominać szklanice Guinnessa z pianą na wierzchu. Rewelacyjne ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation