Kuchnia

jedzonko

Falafel
składniki:
400 g ciecierzycy
3 cebule
5 ząbków czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
4 czubate łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy

Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień rozdrabniamy ją w blenderze (niekoniecznie na gładką masę), razem z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i przyprawami. Masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę, sodę i poszatkowaną natkę pietruszki. Formujemy z nich kotleciki i smażymy do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation