Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa


Gugelhupf to austriacka wersja drożdżowej babki. Niezbyt słodka, z lekko cytrynowym aromatem, wypełniona rodzynkami i obtoczona płatkami migdałowymi może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej babki piaskowej. Babka jest najlepsza tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła, wtedy istnieje poważne niebezpieczeństwo, że zostanie zjedzona natychmiast. Na drugi dzień jest wciąż smaczna i wilgotna idealna do zjedzenia z kubkiem mleka. Polecam również babkę drożdżową z rodzynkami lub bardzo łatwą i pyszną babkę piaskową.

50 g płatków migdałowych
250 g masła
80 g drobnego cukru
3 żółtka
1 jajko
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli
250 ml letniego mleka
500 g mąki, przesianej
2 łyżeczki drożdży instant
80 g rodzynek, obtoczonych w mące
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation