Kuchnia

wypieki

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serem

Składniki:

bakłażan
oliwa z oliwek
odrobina octu balsamicznego
kilka ząbków czosnku
szczypta soli
pieczywo


W ilości dowolnej, po plastrze bakłażana na kromkę chleba czy bagietki, czyli co najmniej jeden bakłażan i bochenek chleba/bagietka.

Przygotowanie

bakłażana umyć i pokroić w ok. półcentymetrowe plastry
piekarnik nagrzać do 180 st., bakłażana ułożyć na kratce i suszyć w piecu ok. 20 minut, aż wyraźnie się skurczy i zrumieni minimalnie
plastry bakłażana układać warstwami na blaszce lub plastikowym pojemniku, kładąc na każdą warstwę po kilka cieniutkich plasterków czosnku i zalewając ją obficie oliwą - najlepiej użyć dużego, płytkiego naczynia, by plastry mogły być całkowicie skąpane w oliwie, naczynie musi jednak zmieścić się w lodówce
pochlapać odrobiną balsamico i ciutkę posolić
pojemnik zamknąć lub zawinąć szczelnie folią spożywczą i trzymać w lodówce - co najmniej przez kilka godzin przed podaniem, a najlepiej przez dobę
przygotować tosty: pieczywo podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, grillowej patelni na chrupiąco, grzanki smarować kozim twarożkiem (ewentualnie kłaść plastry koziego sera), na wierzchu ułożyć plasterek bakłażana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation