Kuchnia

Kuchnia-mięso

Filety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe.


Składniki:

2-3 duże filety z kurczaka
1 brokuł
ziemniaki


Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki.

Marynata:

3 łyżki oliwy
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz


Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą.
W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą al dente. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation