Kuchnia

pysznoty

Migdałowiec

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki pszennej

300 g masła roślinnego

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki cukru kryształu

Składniki na pianę

5 białek

3/4 szklanki cukru kryształu

Składniki na krem

180 g masła

70 g masła roślinnego

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

50 g płatków migdałów

3 łyżki rumu

Wykonanie

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło roślinne i żółtka. Sprawnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukru, ciągle ubijając.

3. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden placek ciasta włożyć do formy i posmarować wierzch 1/4 piany z białek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Powstałe 4 placki wystudzić.

4. Puszkę z mlekiem wstawić do naczynia wypełnionego wodą i gotować na delikatnym ogniu przez 3 godziny lub przelać mleko do metalowego naczynia i postawić je na garnku z gotującą się wodą. Trzymać w kąpieli wodnej, często mieszając do zgęstnienia. Opcjonalnie możemy kupić gotowy kajmak ( ale w smaku jest on jednak nieco inny od tego gotowanego w domu. Jest jednak niewątpliwie mniej kłopotliwy). Powstały kajmak wystudzić.

5. Masło i masło roślinne utrzeć na puch. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego kajmaku.

6. Płatki migdałowe uprażyć lekko na patelni. Uważamy, żeby się nie przypaliły! Ostudzić.

7. Każdy placek przełożyć 1/3 masy i migdałów. Wstawić do chłodnego miejsca na co najmniej dobę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation