Kuchnia

Dukan

CIASTO CAPPUCINO
Dawno nie było przepisu na ciacho-przepraszam, ale jakoś nie miałam weny na pieczenie. Może to przez to, że trochę zaniedbałam gotowanie przez lato. Ale spięłam się i dzisiaj mam dla Was ciasto cappucino. Ciasto podobne jest do budyniowca (przepis tutaj). Dla miłośników kawy. Dziennie możemy zjeść ćwiartkę ciasta.





Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):

ciasto:

1 jajko
2 białka
2 łyżki maizeny
1 łyżka kakao
3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:

2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki maizeny
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ok.3 łyżek słodziku w proszku, do pieczenia (można więcej lub mniej)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
zapach migdałowy (opcjonalnie)



Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtko, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyjdzie rzadkie. Wsadzić do piekarnika nagranego do 180*C. Piec ok 20-25min (do tzw suchego patyczka). Ciasto podczas pieczenia urośnie, lecz po wystudzeniu opadnie. Nic nie szkodzi, bo i tak przetniemy go na pół.

1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać maizenę, żółtka, kawę. Dodać go gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Zdjąć kożuch, dodać słodzik, serek homogenizowany, zapach. Dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody (pamiętajcie nie rozpuszczajcie w większej ilości, ponieważ po dodaniu żelatyny do masy budyniowej, masa zrobi się rzadka). Wystudzoną i lekko tężejącą, dodać do masy budyniowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować cienką warstwą. Wsadzić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation