Kuchnia

Ciacho !!!

Ajerkoniakus
Składniki

Biszkopt (ja piekę zawsze z 4 jaj, dzielę na dwa placki i robię dwa ciasta)

Masa ajerkoniakowa:

200ml ajerkoniaku
500ml śmietany kremówki (36%)
1-2 śnieżki
3 łyżki cukru (wg uznania; ja wolę mniej słodką masę; można dać więcej)
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody

Masa kakaowa:

200ml śmietany kremówki (36%)
150g serka homogenizowanego waniliowego (chyba, że ktoś znajdzie czekoladowy; wówczas smak będzie bradziej intensywny)
2-3 łyżki cukru (lub więcej, jak kto lubi)
2 łyżki kakao(tylko nie rozpuszczalne!)
1,5-2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody

Starta czekolada do dekoracji

3 banany

Do nasączenia biszkoptu: mocna kawa rozpuszczalna, syrop z ananasów z puszki lub inny ulubiony poncz ( u mnie sok z ananasów - nie chciałam wylewać...
Upiec biszkopt, nasączyć.

Banany pokroić w plasterki i ułożyć na biszkopcie.

Masa ajerkoniakowa:

Kremokę ubić dość dobrze, dodać śnieżkę i cukier. Ubijać jeszcze kilka minut. Wlać baaardzo cienkim strumieniem ajerkoniak. Chwilę ubijać. Wlać ostudzoną żelatynę. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kiedy zastygnie można ułożyć plastry banana. Chciałam tak zrobić, ale ostatniego porwał mój synuś i została mi tylko połowa...

Masa kakaowa:

Ubić kremówkę. Dodać kakao, serek i cukier.Wymieszać. Wlać ostudzoną żelatynę i wyłożyć na masę ajerkoniakową. Całość posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation