Kuchnia

Moje Ulubione Jedzonko

Jedz czereśnie, aby być pięknym, młodym i zdrowym.

Czereśnie posiadają wiele wartości odżywczych. Mają więcej jodu, a także wapnia i żelaza niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Zawierają też spore ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy. Najzdrowsze są owoce ciemne. Zawierają więcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, chroniących przed nowotworami, starzeniem i nadciśnieniem.

• Za sprawą witamin z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy i wygląd skóry, neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i wyraźnie młodsza.

• Regulują pracę przewodu pokarmowego i poprawiają nastrój. Dzięki witaminie C – wzmacniają odporność.

• Spora zawartość jodu wzmaga natomiast produkcję hormonów tarczycy, regulujących m.in. przemianę materii.

• Ich szczególnie cennym składnikiem jest potas, który niweluje negatywne skutki stosowania soli w naszej diecie.

• Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Odkwaszają organizm, doprowadzając organizm do równowagi kwasowo zasadowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation