Kuchnia

Kuchnia

JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA
Składniki:
125 g masła

3/4 szkl. cukru
2 jajka
1 szkl. jogurtu greckiego
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. kakao

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki 30%

Składniki sypkie przesiać.
Masło utrzeć z cukrem. Wbić kolejno jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
Następnie dodawać składniki sypkie na przemian z jogurtem greckim i miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej mąk,ą formy z kominem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C i piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone).
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Dodać do niej pokrojoną czekoladę i odstawić na 3 minuty, następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Upieczoną babkę udekorować przestudzoną polewą czekoladową.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation