Kuchnia

ciasta

Warstwowa sałatka śledziowa

Składniki:

• 400 g filetów śledziowych w oleju
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• 5 marchewek
• 3 jajka ugotowane na twardo
• majonez
• olej
• ocet
• pieprz czarny mielony


Wykonanie:

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy i przekładamy do szklanej salaterki. Zalewamy olejem do wysokości śledzi, pieprzymy i skrapiamy niewielką ilością octu. Na tak przygotowane śledzie tarkujemy na dużych oczkach ugotowane ziemniaki które przykrywamy warstwą majonezu. Następnie tarkujemy marchew i nakładamy kolejną grubszą marstwę majonezu. Wierzch posypujemy starkowanym jajkiem i wstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation