Kuchnia

Niam

PLACUSZKI NA JOGURCIE Z DŻEMEM (KONFITURĄ) - W KUCHENNYM OKNIE

Składniki (na ok. 12 sztuk) :

3 jajka (duże, L )
1 i 1/2 - 2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
dżem lub konfitura (użyłam z firmy Stovit)
olej do smażenia

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i sól, a następnie dajemy po jednym żółtku. Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na biszkopt).

Rozgrzewamy olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym dodatkiem.

Użyłam produkty firmy Stovit:

Konfiturę z malin
Konfiturę z moreli
Dżem z kiwi z limonką i białym winogronem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation