Kuchnia

Słodkości

Tcharek

Składniki:
255 g mąki tortowej
100 g masła
45 g cukru pudru
40 g wody pomarańczowej (5 łyżek)
esencja waniliowa

Na nadzienie:
200 g mielonych migdałów
50 g zmielonych pistacji
20 g cukru pudru
2 łyżki wody pomarańczowej

Do dekoracji:
posiekane pistacje
miód
zmielone migdały

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrem, wanilią. Dodajemy masło i wodę pomarańczową. Wyrabiamy. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 h.
3. Przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie składniki.
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
5. Ciasto rozwałkowujemy małymi porcjami. Ważne! Musi być rozwałkowane możliwie jak najbardziej cienko. Od tego momentu zależy, czy rogaliki wyjdą nam kruchem czy twarde...
6. Radełkiem (można też nożem, ale radełkiem uzyskamy ładniejszy efekt) wycinamy trójkąty. Mniej więcej o bokach ok. 10 cm. Zależy tylko od nas, jakiej wielkości rogaliki chcemy uzyskać. Każdy z nich nacinamy w 5 miejscach, tak jak na zdjęciu.
7. Nabieramy nadzienie wielkości orzecha włoskiego, formujemy rulonik długości mniej więcej podstawy trójkąta i zwijamy do postaci rogalika.
8. Uformowane rogaliki układamy na blesze wyłożonej pergaminem.
9. Pieczemy około 15 minut. Rogaliki się nie zezłocą, będą raczej blade. Można jeszcze na 2 minuty po czasie włączyć nawiew, który pozwoli im nabrać koloru.
10. Ostudzone rogaliki polewamy/maczamy w miodzie. Posypujemy posiekanymi pistacjami i zmielonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation