Kuchnia

ciasta

Składniki:

*2 szklanki mleka (ja użyłam wody)

*2 bite śmietany w proszku (śmietanka śnieżka light)

*3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja dałam owoce leśne, brzoskwiniową i kiwi)

*1 paczka okrągłych biszkoptów

*ewentualnie owoce do dekoracji warstwy galaretki (u mnie truskawki, pokrojone na połówki)

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty. Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.

Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka (u mnie wody), wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej.

Trzecia warstwa: Galaretkę kiwi sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć przepołowione truskawki . Wylać galaretkę kiwi na truskawki i całość schłodzić.

Deser należy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation