Kuchnia

Przepisy

Calzone

Składniki: 25 g świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprz.... Farsz: 200 g pieczarek, 100 g żółtego sera, 1/2 papryki, kilka plasterków szynki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, zioła prowansalskie, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta kminku, Krok 1... Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki. Krok 2... Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Krok 3... Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 4... Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy. Krok 5... Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę. Krok 6... Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation